Bedankt voor je aanmelding

Wij verwerken die zo snel mogelijk.

Wij helpen je graag een keuze te maken uit ons aanbod.

Zelfstandig Coachen

Ons aanbod is zeer breed, wat jou de mogelijkheid geeft je voldoende te scholen en te specialiseren om als coach het vak werkelijk te leren. Onze coachpakketten bestaan uit een essentials gedeelte voor persoonlijke groei en kennismaking met de technieken en een PRO gedeelte om met anderen professioneel aan de slag te kunnen.

Wij steunen jou graag in je marketing door je op onze sites te vermelden en je websites, logo, flyers en visitekaartjes te verzorgen.

Ik wil mijn kost verdienen met coachen

Als je als zelfstandig coach een inkomen wil creëren, moet je weten dat er reeds veel mensen coach zijn. Om van coachen een volwaardig inkomen te bekomen, moet je toch een beetje boven de massa uitsteken. Dit doe je door je voldoende op te leiden en trouw te zijn aan wie jij zelf bent.

Wij maken graag van jou een artiest, vakmens, kunstenaar. Wij leiden jou dan ook op in het “doen”. Sommige opleidingen leggen meer de focus op kennisoverdracht. Alles weten over kunst is voor ons toch nog iets anders dan zelf kunstenaar zijn. Het is een feit dat kunstenaar worden tijd en ervaring vraagt.

De pakketten die wij voorstellen om te starten als coach:

 • Integrale Basis Coach –  6 dagen – zeker volgen!
 • Trauma Essentials –  en 6 namiddagen – geven jou een basis van trauma en persoonlijke groei
 • Eén of twee PRO pakketten (life coach, open mind coach of business coach) naar keuze – 12 (24) dagen – geven jou een brede basis en persoonlijke groei

Samen is dit 21 (33)dagen en een zeer sterke basis om als coach aan de slag te gaan.

Het PRO pakket is afhankelijk van je doelgroep

 • Business PRO voor zakelijke coaching
 • Life PRO voor persoonlijke coaching
 • Open Mind PRO voor zingeving
 • Trauma PRO en Trauma MASTER voor traumawerk.

Na deze ongeveer 30 dagen kan je eventueel specialiseren in één von onze Master classes.

Welk budget heb ik nodig om coach te worden?

Afhankelijk van de gekozen formule en verkregen subsidies moet je rekenen dat je tussen de € 2.000 tot € 5.000 kwijt bent voor een 30-daagse opleiding. Dit kan je wel over meerdere jaren spreiden. Het doel is dat je als coach een inkomen zal bekomen van € 4.000/maand na een jaar opbouwen van je praktijk. Wens je meer te verdienen, dan zal je in groep moeten werken en je ook opleiden tot trainer. Daar kan je € 500 tot € 1.000/dag verdienen, afhankelijk van je ervaring. Deze cijfers zijn indicatief maar realistisch haalbaar. Ze hangen vooral af van je eigen persoonlijke ontwikkeling, inzet en doorzettingsvermogen.

Open Mind hanteert een kostprijs van € 100 tot € 250/ dag voor opleidingen. De kostprijs is afhankelijk van de grootte van de groep en de mogelijkheid je centen terug te verdienen. Hiermee situeren wij ons bij de goedkopere degelijke opleidingen. Meer betalen voor meer kwaliteit is zeker niet nodig! In plaats van meer kwaliteit krijg je vaak meer niet ingeloste beloftes. Vaak betaal je stukken extra voor labels, dure marketing of een bijzondere locatie die niet wezenlijk bijdragen tot de kwaliteit van de opleiding.

Wij doen ook het nodige zodat jij recht kan hebben op KMO portefeuille, opleidingscheques en educatief verlof (vanaf 2019). Hierdoor kan je 40% à 50% subsidie krijgen. Wij werken ook samen met je werkgever voor outplacement of individueel opleidingsbudget.

Bij Open Mind is er naast je opleiding geen extra budget te voorzien. Alles is inbegrepen: eten, syllabus, lesmateriaal… Kom je van ver, dan kan je in de buurt overnachten aan een schappelijke prijs. Dit dien je wel zelf te regelen.

Erkenningen, certificaten en diploma’s

In de coachwereld zijn nogal wat erkenningen en certificaten te bekomen. Let wel op, deze hebben geen enkele officiële waarde. Voorlopig kan iedereen die wil coach worden. Of je werk hebt, hangt niet af van je certificaat, maar wel van hoe goed je bent en welk netwerk je hebt.

Bepaalde labels staan wel garant voor bepaalde procedures die de organisatie, opleiding of de coach doorlopen heeft. Sommige organisaties maken daar handig gebruik van om verwarring te scheppen. Als je bijvoorbeeld als coach erkend bent door ICF, wil dat niet zeggen dat je opleiding erkend is, of je cursisten enig voordeel hebben. Iedereen kan zich aanmelden voor een ICF erkenning en dient daarvoor een proef te doen en een aantal uren coaching voor te leggen. Elk label kost ook jaarlijks een bijdrage aan de bewuste organisatie. Elke organisatie heeft een eigen erkenningsprocedure, anders dan andere organisaties.

De kwaliteit van een opleiding wordt in regel bepaald door de ervaring en kennis van de trainer. Zoek voor een beginnersopleiding een trainer met minimaal 1.000 uren leservaring. Voor een PRO opleiding heb je best een trainer met 5.000 uren ervaring en voor een specialisatie of Master Class mag dit gerust een pak meer zijn. De ervaring kan je meestal afleiden uit de leeftijd van de organisatie en het aantal trainingen dat gegeven wordt.

Hoe snel kan ik beginnen?

Je kan beginnen na 6 dagen Integrale Basis Coach | 6 dagen

Om te beginnen met coaching volg je best eerst de Integrale Basis Coach opleiding. Na deze 6 dagen kan je reeds beginnen de modellen en formats uit te proberen op kennissen en vrienden en zal je zien of coachen jouw ding is.

Je kan geld verdienen na een PRO blok | 12 extra dagen

Wens je een inkomen te halen uit coaching, dan kan je na het volgen van een PRO opleiding geld beginnen vragen voor je sessies. Het zal waarschijnlijk nog niet storm lopen van klanten, maar je zal zeker iets te bieden hebben van waarde.

Voor een volwaardig inkomen volg je meerder blokken naar keuze | vanaf 30 dagen totaal

Om voldoende klanten te hebben voor een volwaardig inkomen is het belangrijk je te specialiseren in een aantal richtingen. Zakelijk, relatie, trauma, kinderen, HSP…  Hoe meer extra opleidingen je volgt, hoe meer klanten je kan coachen in meerdere vraagstukken.

Ik weet niet of coaching mijn ding is.

Ben je nog niet zeker of coachen jouw ding is, volg dan onderstaande programma’s als kennismaking, voor persoonlijke groei of als aanvulling op je huidige competenties.

 • Integrale Basis Coach | goed voor elke vorm van omgang met mensen
 • Integrale Life Coach Pro | krijg een andere kijk op problemen en oplossingen, ook voor jouw situatie
 • Integrale Open Mind Coach Pro | ontdek de kracht van je intuïtie en methodes voor het lezen van onderbewuste signalen
 • Trauma Essentials | maak kennis met de traumareactiepatronen, hun oorsprong en hun aanpak

Volg één van deze blokken en je zal kennis maken met onze werkmethodes en ontdekken op jij coach wil en kan worden. Na het volgen van één van deze blokken, kan je van ons een coach evaluatie document bekomen met jouw kans op slagen voor een volledig coachtaject en eventueel advies over het te volgen pad.

In elk geval zijn elk van deze opleidingen een ideaal persoonlijk groeitraject.

Ik wil meerdere opleidingen tegelijk volgen, is er een volgorde?

Onze opleidingen zijn gemaakt dat ze aansluiten bij elkaar, doch elkaar niet overlappen. Er is niet echt een volgorde bij voorkeur.

Je kan starten in een Master Class, vervolgens een Essentials blok volgen, samen met een Basis Coach of welke combinatie je ook maar wil maken.

Je opleidingtraject zal vooral bepaald worden door je draagkracht, je tijd die je kan vrijmaken en het budget dat je hebt.

Wij bespreken dit graag samen met jou om een haalbaar traject te volgen.

 • Wij hanteren de verschillende coachattitudes en ethische kodes van meerdere coachfederaties.
 • Wij gaan niet voor een ingewikkelde uitleg, maar voor een eenvoudige stap voor stap aanpak.
 • Wat we bewust weten is slechts een fractie van wie we zijn. Open Mind werkt graag met no-mind en creatieve formats.
 • Voor ons is iets bruikbaar als het werkt en het klopt voor iedereen. We laten het aan anderen om dit wetenschappelijk te bewijzen.
 • Wij staan heel erg voor kwaliteit en vakkennis als een holistische aanpak. Kennis, omgeving, cursisten, leveranciers, klanten, trainers… moeten kwaliteit nastreven op zoveel mogelijk vlakken.  Voor ons mag het steeds dat tikje meer zijn.
 • Waar voor je centen. Wij proberen de opleidingen zo betaalbaar mogelijk te houden. Wij situeren ons net onder de marktprijs omdat wij geen nood hebben aan een dure BMW of design meubelen met jouw centen. Wij spenderen weinig centen aan logo’s, publiciteit, marketing… maar wel aan jullie comfort. Lekkere koffie, 40 soorten thee, verse maaltijden door onze huiskok, …
 • Bij Open Mind maken we geen uitstappen op “vliegende tapijten”. Onze aanpak is realistisch, reproduceerbaar en praktijkgericht.
 • Via ons leerplatform blijf je permanent up-to-date, ook na je opleiding. Dit vinden wij belangrijk.

Onze Visie?

Open Mind is gespecialiseerd in een creatieve praktische en no-nonsence aanpak. Coachen leer je door te doen. Onze aanpak is niet altijd “wetenschappelijk” bewezen, maar vooral resultaat-gericht en innovatief. Naast analyses is er ook veel aandacht voor het leren coachen vanuit een aanvoelen, intuïtie en verbinding. Vragenlijstjes en stappenplannen zijn minder ons ding.

Open Mind heeft ook heel wat eigen modellen ontwikkeld in zijn 20 jarig bestaan. Deze zijn zeer doeltreffend en onmiskenbaar. Hierdoor kan je je onderscheiden van de main-stream.

Ik volg ook nog opleidingen bij een ander centrum

Open Mind heeft een uitgesproken visie over coaching. Deze visie is niet altijd gelijklopend met andere instituten. Volg je ergens anders ook nog een opleiding, dan raden wij aan deze niet gelijktijdig te volgen met een Open Mind opleiding. Dit kan zeer verwarrend overkomen. Wil je bv naar Zuid Frankrijk, dan kan je dit via Luxemburg of via Parijs doen. Beiden zijn OK, maar niet tegelijk.

Een tweede zaak is dat je tijdens een opleiding ook steeds een stukje persoonlijke groei mag verwachten. Gebeurt dit ook tegelijk in een ander centrum, dan kunnen wij het resultaat en jouw draagkracht niet inschatten. Wij verkiezen daarom dat je slechts één opleiding tegelijk volgt, vooral voor onze langere trajecten .

Onze basis en essentials blokken kan je combineren met opleidingen in andere instituten. Deze zijn gemaakt om aan te sluiten bij een zeer ruim gedachtengoed.

Ik heb zelf een sterke eigen visie

Heb je zelf een sterke eigen visie, of heb je een visie uit een andere opleiding (vb sjamanisme), dan kan je een opleiding volgen in Open Mind. Wij stellen wel vast dat dit vaak weerstand oproept en het leerproces niet optimaal kan verlopen. Loopt deze visie echter een stuk gelijk met die van Open Mind, dan zal je je heel erg thuis voelen en optimaal kunnen leren.

Open Mind is in dat opzicht zijn naam waard. Kom je met een Open Mind, dan zal je de formats en ervaringen naar waarde kunnen schatten. Hoe meer oordeel je hebt, hoe moeilijker het wordt die te overbruggen. Ben je bijvoorbeeld van oordeel dat elke format “wetenschappelijk bewezen” moet zijn, dan is er een probleem.

Voor Open Mind is er het fysieke, het lichaam, de feiten… maar ook iets onmeetbaars zoals je bezieling, spanningsvelden, gevoelens, intuïtie… Kan je dit “energetische” en “creatieve” stuk geen plek geven, dan volg je beter op een andere plek een opleiding.

Open Mind heeft ook een heel Open kijk op maatschappelijke thema’s. Iedereen is met zijn mening welkom als je die ook ten gepaste tijde kan relativeren. Kan je vanwege je gedachtengoed moeilijk aansluiten bij de groep, dan is dit voor ons wel een probleem. Je zoekt dan beter op een andere plek een groep die jouw visie deelt.

Ik heb een sterk religieuze beleving, is dat een probeem?

Open Mind hanteert een coachend houding “vrij van oordeel”. Dit is één van de basiskenmerken van een goede en professionele coach.

Sterke religieuze overtuigingen zijn vaak gebaseerd op een sterk oordeel. Hierdoor is je Mind minder Open. Wij leiden mensen op in een “neutraal middenveld” wat maakt dat extreme overtuigingen snel conflicteren. Kan je moeilijk relativeren of hecht je sterk aan deze overtuigingen, dan zoek je beter een opleidingcentrum dat deze overtuigingen deelt.

Heb je “gematigde overtuigingen”, dan is er meestal geen probleem, bij sterke overtuigingen leert de ervaring dat de groepsbinding en de kennisoverdracht verhinderd wordt. Wij houden er dan ook van geen religieuze symbolen te dragen, ze beïnvloeden ongezien de coachsessies.

Opleidingen die een probleem kunnen vormen:

 • In traumawerk oefenen we door elkaar aan te raken. Heb je daar problemen mee, dan kan je moeilijk deelnemen.
 • In de Integrale Business Coach werken we vanuit de leefwereld van de managers en dit kan conflicten geven met links gedachtengoed.
 • In de Integrale Open Mind Coach werken we sterk met intuïtie en beleefformats. Moet alles wetenschappelijk bewezen zijn, dan zit je hier niet op je plek.
 • Onze HSP opleidingen benoemen “onzichtbare” maar wel “voelbare” spanningsvelden. Heb je daar geen affiniteit mee, dan volg je beter een meer mentale opleiding.
 • Onze Integrale Coach Opleiding is gericht op coachen volgens de IFC normen. Dit is coachen vanuit de klant. Heb je zelf sterke overtuigingen en wil je die in een boodschap naar je klanten brengen, dan is dit niet wat we doen. Heb je met andere woorden een bepaalde missionarisdrang, dan leren we die af.
 • Spreek je niet vlot Nederlands, dan is er ook een probleem. We coachen namelijk vanuit de subtiliteit van het taalgebruik als onbewuste drager. Ken je de taal niet voldoende, dan kan je verschillende oefeningen moeilijk mee doen.

Het netwerk

Een degelijk netwerk is een belangrijke referentie voor een coach. Open Mind investeert in een netwerk gelijkgestemden. Wij zijn dan ook toonaangevend voor een bepaalde aanpak en werkmethode die je nergens kan vinden.

Wij profileren ons graag in the “leading edge” van belevingsgerichte coaching en doen daarom zelf veel research en ontwikkeling met ons team trainers, coaches, therapeuten en psychologen. Ons netwerk is er één van “Human Capital Investors”.

Hebben jullie een "zakelijk" netwerk?

Open Mind geeft incompany opleidingen. Ons “zakelijk” netwerk is vooral toegespitst op “bewuste” bedrijven die niet enkel gestuurd worden door geld, maar zich ook bewust zijn van hun maatschappelijke taak.

Ons netwerk richt zich naar de HR en leidinggevenden van diverse bedrijven, maar ook naar de zorgsector waar wij nauwe aansluiting mee hebben en naar de onderwijssector waar wij ook vele van onze cursisten terugvinden. Wij geven ook trainingen in politieke middens inzake leiderschap en visie.

Grote bedrijven die gedreven zijn door vele procedures zijn minder ons ding. Wij werken graag in een Open Omgeving waar vernieuwing mogelijk is. Wij draaien ook geen door derden bepaalde programma’s. Onze trainingen worden gegeven in overleg, maar met de ruimte om te doen wat nodig is voor resultaat. Is dit de visie van het bedrijf, dan leveren wij de juiste trainers.

Ons netwerk is ook gestuurd door het “fair share” beginsel.  Wij vragen een eerlijke prijs voor ons product en functioneren best in een omgeving die dat ook doet.

Ons netwerk gaat voor eenvoud en authenticiteit. Ondernemingen die niet transparant zijn en zich anders voortonen dan ze werkelijk zijn, hebben aan ons een te confronterende aanpak.

Hebben jullie een "alternatief" netwerk?

Sommige van onze klanten komen uit de “alternatieve” sector. Wij kennen vele van deze stromingen doch vinden dat ze vaak realiteitszin missen. Daar waar het te zweverig wordt, haken wij af. Is een aanpak onmiskenbaar, reproduceerbaar en resultaatgericht, dan nemen wij die graag mee.

Is jullie aanpak wetenschappelijk bewezen?

Onze trainers hebben bijna allemaal een universitair diploma: Kinesitherapie, Psychologie, Ingenieur, Licenciaat in de rechten, Economie… en zijn bekend met de “Wetenschappelijke” aanpak.

Zij hebben ook allemaal de beperkingen van deze aanpak mogen ervaren en zijn vandaar beginnen zoeken naar een meer gevoelsmatige aanpak. Deze is echter moeilijker te bewijzen. Je kan namelijk niet bewijzen hoe mooi een schilderij is of hoe verliefd je bent. Toch zijn dit dingen om ook rekening mee te houden.

Onze aanpak is dus deels “wetenschappelijk” bewezen of “evidence based” maar ook deels gevoelsmatig. De balans tussen beiden is voor ons belangrijk. Niet alles hoeft bewezen te zijn om waardevol te zijn.

Kan ik deel worden van jullie netwerk?

Elke cursist krijgt toegang tot ons leerplatform en kan daar andere cursiten contacteren, in respect voor de privacy natuurlijk.

Ben je opgeleid in een bepaalde richting, dan kan je ook vermeld worden op één van onze betreffende websites als deel van ons netwerk.

Wij ondersteunen ook diverse initiatieven ter versterking van ons netwerk.

Om voor ons trainer te worden, zijn de voorwaarden hierboven besproken.

Ben je bij ons opgeleid, dan sturen wij graag door naar jou als er een vraag komt.

Zijn jullie deel van een HSP netwerk?

Voor HSP hebben wij een totaal eigen aanpak en van daaruit een eigen netwerk.

Voor ons is het Hoog Gevoelig zijn een gave en wij leren mensen daarmee om te gaan.

In andere netwerken wordt HSP eerder als een soort aandoening gezien waar anderen moeten leren mee omgaan.

Dit maakt die twee netwerken verschillend en niet compatibel. Wij richten ons vooral naar oplossingen van de persoon zelf, het andere netwerk richt zich vooral naar maatschappelijke bewustwording van het gegeven. Beiden zijn nodig, maar verschillend.

De opleidingsomgeving

Wij geloven dat voor optimaal leren de omgeving ook een belangrijke factor is. Wij werken dan ook graag in een huiselijke, gezellige sfeer. Tijdens de opleiding zal de huiskok voor jou een lekkere, lichte maaltijd klaarmaken. Geen kleffe broodjes lunch, maar een maaltijd met dagverse producten, licht verteerbaar en gezond. Onze ruimtes zijn HSP-proof = aangename verlichting, kussentjes, dekentjes, geen storende geluiden uit de omgeving, dagelijks verlucht en gepoetst, zacht zittende stoelen…

Hoe ondersteunen jullie het leren?

Onze opleidingen worden ondersteund door een online leerplatform. Hierop staat de theorie en het lesmateriaal voor de lessen die komen. Dit kan je alvast doornemen, dan kan je tijdens de opleiding sneller aan de slag en eventueel reeds gerichte vragen stellen over wat niet duidelijk was.

Ons leerplatform wordt ook met elke editie groter en aangevuld met de meest recente inzichten. Hierdoor kan je jaren na je opleiding alles opnieuw doornemen en jezelf updaten.

Ik moet een heel eind rijden, welke opleidingen zijn geschikt?

Kom je van ver, dan kan het aangewezen zijn de opleiding te volgen in zomerweek formule of in tweedaagse formule.

Wij plannen onze diverse opleidingen op verschillende momenten om iedereen de kans te geven een plekje in de agenda te vinden.

Wij zijn momenteel op zoek naar een goede ruimte in de Kempen om daar de namiddag- en avondreeksen te kunnen geven, zodat mensen uit die richting niet over Antwepen of Brussel moeten.

Opleidingen die helaas niet geschikt zijn voor lange verplaatsingen:

 • Trauma essentials: volg liever de zomerreeks. Het materiaal is zo intens dan we slechts een namiddag kunnen werken en als je daarna nog lang op de baan moet is dit niet verstandig.
 • VTS traject: Als je na deze ervaring nog een heel eind moet rijden is dit niet aangewezen.
 • Boost je eigenwaarde: Als je na deze ervaring nog een heel eind moet rijden is dit niet aangewezen.

Wat mag ik aan comfort verwachten?

Comfort is voor Open Mind belangrijk voor een optimale leeromgeving. Als je honger hebt, je zit niet comfortabel, je bent geïrriteerd door wat dan ook, dan gaat dit ten koste van de leerkwaliteit.

Daarom werken wij in een huistelijke sfeer met een lichte huisbereide maaltijd.

Onze pauzes zijn zo kwaliteitsvol mogelijk. Je kan genieten in de knusse zetel of in onze gezellige tuin. De koffie is van de beste kwaliteit espresso en je kan kiezen uit meer dan 40 soorten thee. Fruit, peperkoek, snoepjes en koekjes zijn steeds beschikbaar.

Onze accomodatie is voorzien van alle comfort: verwarming en airco, steeds gepoetst, geurvrij, stofvrij, optimaal verlicht en verlucht, notablokken, pennen, wifi..;

Je kan gebruik maken van 3 zalen en 6 praktijkruimtes voor oefensessies tijdens de opleiding in kleine groepjes.

De ruimtes zijn ook HSP proof: zo prikkelvrij mogelijk: geluidsarm, sober ingericht, veel planten en bloemen, oog voor detail…

Als je geen idee hebt waarover het gaat, dit zijn enkele van onze HSP maatregelen:

 • geurvrije hervulbare stiften
 • ruisarme geluidsversterking en professionele draadloze microfoons voor storingsvrij geluid
 • extreem geluidsarme beamer en computer in de zaal
 • overal dimbare verlichting voor optimale lichtsterkte met aanpasbare lichttemperatuur
 • biologische poetsmiddelen zonder synthetische geuren
 • geurvrij zacht toiletpapier
 • verse maaltijd zonder smaakversterkers
 • bio melk, boter, eieren en waar mogelijk ook andere producten
 • vloerverwarming voor aangenaam vloergevoel op blote voeten
 • parket, kurkvloer en andere natuurlijke materialen
 • de ruimtes zijn geschilderd met solventvrije verf
 • akoestisch dubbel asymetrisch hoog rendementsglas
 • rubber dopjes op de stoelen zodat ze niet piepen tijdens het verplaatsen
 • overal domotica voor optimale temperatuurregeling, automatische bediening en veiligheid
 • fluisterstille airco’s met 200% overcapaciteit voor snelle geluidsarme afkoeling

Je houdt het niet voor mogelijk waar wij allemaal rekening mee houden. Vooral omdat we zelf HSP zijn :-)

X