Totaalaanpak voor leiderschap in diverse contexten

Integraal leiderschap

Training Integraal Leiderschap

Universeel programma gebaseerd op 6 leiderschapsvoorwaarden

Promo: 25% korting op de editie die start 07/11

Deze opleiding bestaan uit 6 lesdagen en gaat meermaals per jaar door.

De prijs bedraagt slechts € 950/570 (excl. btw).

Universeel toepasbaar leiderschap

Er zijn veel leiderschapstrainingen op de markt, zoveel zelfs dat je in het bos de bomen niet meer ziet. Elke aanpak heeft zijn nut en bewezen werking. Toch is niet elke aanpak geschikt voor elke omgeving. Een productieomgeving heeft een ander soort leiderschap nodig dan een managementteam. Wij hebben een aanpak ontwikkeld die gebaseerd is op verschillende soorten leiderschap.

Wij zijn op zoek gegaan naar een vorm van leiderschap die universeel toepasbaar is en niet gebaseerd is op het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, maar zijn basis heeft in het inzetten van bestaande vaardigheden op 6 specifieke domeinen die nodig zijn voor een leider.

Onze inspiratie komt uit onderstaande vormen van leiderschap:

 • Coachend leiderschap | coachen
 • Situationeel leiderschap | sturen en ondersteunen
 • Effectief leiderschap | 7 eigenschappen voor succes
 • De leiderschapsstijlen | Directief-toegeeflijk, teruggetrokken-inspirerend…
 • Systemisch leiderschap | in overeenstemming met de wetmatigheden
 • Klassiek, Transactioneel of Visionair | jaren 20, 70, 80
 • Organisch leiderschap | aanpassen aan het moment 2020

Wij hebben uit deze modellen de essentie gecombineerd tot een eenvoudig model dat toepasbaar is zonder handboek, op elk intellectueel niveau en voor iedereen onmiskenbaar is. Het is namelijk onze ervaring dat veel leiderschapstrainingen vol interessante tips en formats zitten, doch na een tijd geraken die in de vergeethoek en doet men verder as usual. Wat maakt dat een leider werkelijk leider wordt en ook de inzichten zal blijven toepassen? Dat is eenvoud, gemak, efficiëntie en succes. Dit zijn de 4 troeven van onze opleiding.

Uniek aan integraal leiderschap

Integraal leiderschap onderscheidt zich van andere opleidingen zoals coachend of situationeel leiderschap door volgende punten:

 • Je hoeft geen bijkomende vaardigheden te ontwikkelen, enkel die vaardigheden die je hebt gebruiken op jouw manier.
 • De aanpak is eenvoudig en doeltreffend.
 • De Integrale leiderschapsvorm is van toepassing in alle werkgebieden of het nu gaat om een productieomgeving, politiek, raad van bestuur of team.
 • Je kan het stap voor stap leren en direct succes boeken.
 • Zowel voor coaches als voor leidinggevenden.
 • Omvat alle gangbare vormen van leiderschap, waardoor het ook de naam Integraal waardig is.

De werkmethode

Er wordt gewerkt aan de hand van 6 basisbeginselen van leiderschap in combinatie met 5 systemische parameters. Concreet moet bijvoorbeeld elke leider de groep kunnen bereiken.

Hoe doe jij dat?

 • Heb je een plek en een tijdstip waar je bereikbaar bent? – PLEK
 • Kan iedereen van je team je zomaar altijd bereiken of is er een duidelijke rangorde? – RANGORDE
 • Heb je nog tijd voor jezelf? – GEVEN NEMEN
 • Is er een onderscheid in bereikbaarheid voor medewerkers en buitenstaanders? – LOYALITEIT
 • Wat als je niet bereikbaar bent? – DUURZAAMHEID

Dit zijn enkele bedenkingen waar een oplossing voor moet zijn. Wat en hoe die oplossing is, maakt niet uit, maar een leider moet zijn team kunnen bereiken.

Praktisch voorbeeld met concrete actie

Uit een bevraging van de medewerkers blijkt dat je als leider bijvoorbeeld ‘s morgens niet bereikbaar bent voor 10 uur, hoewel dit vaak nodig is. Sommige medewerkers zullen dan je taak overnemen en op hun manier uitvoeren en zo, vaak ongewild, je leiderschap onderuit halen.

Dit kan voor spanningen zorgen. Je zal dus een oplossing moeten zoeken door vroeger bereikbaar te zijn of de avond vooraf te communiceren of iemand aan te stellen die mandaat heeft dit voor jou te doen.

Hoe het opgelost wordt, maakt niet uit, maar een kleine bevraging kan snel duidelijk maken waar een probleem in leiderschap zich situeert.

Dit doen we voor een 6-tal parameters die stap voor stap kunnen bijgestuurd worden tot succes in Integraal Leiderschap.

Het programma van Integraal Leiderschap

6 dagen die een totaalaanpak bieden voor leiderschap

De voorwaarden voor leiderschap

Ons programma is opgebouwd rond twee pijlers. In de voorwaarden voor leiderschap bekijken we enkele wereldleiders en onderzoeken we wat ze allemaal gemeen hadden waardoor ze leider geworden zijn. Wat heeft Trump gemeen met Obama zou je je kunnen afvragen. Toch zijn het alle twee leiders.

Eén van de voorwaarden is dat je als leider je groep moet kunnen bereiken. Obama doet dit met zijn vaardigheid in speechen. Trump doet dit met Twitter. Obama doet dit door te imponeren met de realiteit, Trump door te shockeren met leugens.

In deze opleiding gaat het niet over wat juist en goed is om te doen, maar om wat werkt. De context zal wel uitmaken wat juist en goed is.

Op die manier zijn er een 6-tal belangrijke en verschillende voorwaarden waar een leider moet aan voldoen om leiding te kunnen geven. Deze voorwaarden staan los van ideologie of overtuigingen. Ze staan ook los van de methode en vaardigheden die daarvoor gebruikt worden. Dit maakt het programma zo universeel en bruikbaar.

Door deze voorwaarden kort te overlopen, zal snel duidelijk worden waar het leiderschap kan bijgestuurd worden. Dit wordt een actiepunt voor verbetering van het leiderschap en kan door persoonlijke inzet of via individuele coaching aangescherpt worden.

Gelukkig moet niet aan alle 6 voorwaarden voldaan worden. Als je meer dan de helft scoort, werkt leiderschap al. Als je echter op alle 6 de vlakken scoort, ben je werkelijk een stevige leider.

De werking van systemen

Leiding geven gaat meestal over het aansturen van een groep. Het is dan ook niet vreemd de systemische wetmatigheden te gebruiken. Deze zijn namelijk de manier bij uitstek om groepen en dynamieken in groepen eenvoudig in kaart te brengen.

Binnen alle groepen gelden een 5-tal universele regels. Of het nu gaat om een groep mensen, een kudde dieren of een land, deze wetmatigheden zijn van toepassing. Als je als leider deze beginselen kent, geraak je een heel stuk verder.

Je zou de wetmatigheden kunnen vergelijken met de wetten van de fysica. Als je de wet van de zwaartekracht kent, kan je de impact van een val beter inschatten. Zo ook zullen de systemische wetten je in staat stellen de impact van acties beter in te schatten.

De systemische wetmatigheden kan je terugvinden in organisatieopstellingen waarbij gekeken wordt naar optimale structuren voor aansturen binnen organisaties.

Incompany?

Heb je interesse om dit zeer sterke programma incompany te brengen? Wij hebben verschillende formules waaruit je kan kiezen, van dagworkshops tot een 6 daagse opleiding, al dan niet met persoonlijke opvolging door ons team van coaches.

We bieden dit programma ook aan op 3 niveaus:

 • C-Level coaching voor begeleiding van CEO, CFO…
 • Management en KMO begeleiding voor middenkader en leidinggevenden
 • Ground level voor leidinggevenden op de werkvloer

Tip: wij hebben dit programma met succes in dagvorm gegeven voor lokale afdelingen van politieke partijen voor de recente gemeenteraadsverkiezingen.

6 leiderschapsvoorwaarden

De eerste voorwaarde hebben we al verklapt namelijk bereikbaar zijn. Voor de andere voorwaarden zal je de opleiding moeten volgen :-)

We kunnen helaas dit materiaal niet zomaar publiek verspreiden. De vele jaren onderzoek en ervaring hebben geresulteerd in dit uniek concept.  Ben je geïnteresseerd in meer, kom dan naar een infomoment of maak een afspraak ter plaatse voor een persoonlijke intake.

Systemische wetmatigheden en hun dynamieken

Data

Lesdagen:

Gratis info moment:

winteropendeurdag 20/01/2019

2019:

nog in te plannen

Data in Gouda
mail voor info info@centrumopenmind.be

Lesuren:

We starten stipt om 10u tot 17u
Je ben welkom vanaf 9u30, koffie en thee staan klaar!

Prijs

Bijdrage:

Integraal leiderschap: 6 dagen

 • via KMO portefeuille € 570
 • zonder KMO portefeuille € 950
  + BTW € 199,5

Aanvraag KMO-portefeuille:

 • bedrag aanvraag 950
 • uren 42
 • omschrijving “Integraal leiderschap”

Prijzen excl. BTW, incl. drank en lichte maaltijd + toegang tot leerplatform.

Interesse? Schrijf je snel in!

Opmerkingen:

We werken in een ontspannen huiselijke sfeer voor optimale beleving en integratie.

Je krijgt toegang tot ons online leerplatform voor een gratis cursus Integrale Basis Coaching en voor je opleiding integraal leiderschap.

Je krijgt ook toegang tot onze online community en forum voor uitwisseling met medecursisten.

Locatie

Open Mind:

Bredestraat 11-15 Lovendegem (bij Gent)

L: 3.6181268000000273 | B: 51.10957570000001

Aangename lesomgeving

Open Mind heeft meer dan 100 zonnepanelen voor duurzame energie.

 • Management

  Maak je deel uit van het management comité of raad van bestuur van een grote organisatie, leer dan uit deze regels hoe je het beste een bedrijf kan aansturen, welke beslissingen systemisch correct zijn en welke beslissingen veel kans hebben om te falen.

 • Human Resources afdeling

  Als je verantwoordelijk bent voor het aanwerven en ontslaan van medewerkers, dan zijn de systemische wetmatigheden een prachtige leidraad voor het maken van de correcte beslissingen.

 • Leidinggevenden

  Voor ondernemers, leidinggevenden van ondernemingen die systemisch aan de slag willen gaan binnen hun onderneming zodat eenieder dieperliggende oorzaken van problemen in zijn/haar organisatie kan counteren.

 • KMO zaakvoerder

  Heb je zelf een KMO, dan kan je aan de hand van deze eenvoudige regels een doortastend beleid voeren. Als je zelf dagdagelijks de systemische regels naleeft zal je je bedrijf eenvoudiger en duidelijker kunnen aansturen. Deze systemische benadering zorgt ook voor minder spanning in je organisatie en een betere work-life balans.

 • Externe adviseurs

  Ben je bedrijfsadviseur en wil je met de nieuwste methodes bedrijven advies geven, dan is systemisch werk zeker een belangrijke meerwaarde in je advies.

Wat brengt deze opleiding?

 • Een duidelijk kader voor het voorkomen en oplossen van spanningen binnen de organisatie.
 • Zeer concrete tips voor het aftoetsen van beslissingen en acties.
 • Uitwerken van verschillende scenario’s en hun slaagkansen.
 • Het voeren van een duurzaam en succesvol beleid.
 • Je krijgt zicht op de onbewuste drijfveren van mensen en organisaties.
 • Je leert een duidelijk organigram te maken.
 • Veel praktische tips voor de juiste persoon op de juiste plaats.

Veel gestelde vragen

Stel de eerste vraag

Certificaat van deelname of Diploma

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je voor de opleiding 80% aanwezig was. Op het certificaat staat wat je geleerd hebt.

Voor alle opleidingen die je met de KMO-portefeuille kan betalen, worden certificaten gegeven. Voor PRO blokken met een certificatieproef krijg je een diploma.

Erkenningen

Voor coachopleidingen bestaat helaas geen wettelijk kader voor certificatie. Wie iets anders beweert, bevraag je best eens waarover de erkenning juist zou gaan en wie die geeft.

Het voordeel is wel dat wij niet beperkt zijn door een “genormeerde” inhoud. Hierdoor kunnen wij steeds de meest vernieuwende technieken brengen en heel snel inspelen op de noden van de mensen, bedrijven en maatschappij.

Wij proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de geldende normen en organisaties die bepaalde certificaten uitreiken als je voldoet aan hun voorwaarden. Er is ondertussen een wildgroei aan organisaties die zogenaamde erkenningen toekennen. In vele gevallen is het een verhaal van veel centen. Wij onderschrijven de normen van ICF, NOBCO, EMCC, ISO9001 en KMO.

Wens je na het behalen van je diploma een certificaat te behalen van één van deze organisaties, dan begeleiden wij je graag. Van zodra er een wettelijke Europese norm komt, zal Open Mind alles doen die te behalen.

Open Mind is gekend voor zijn eenvoud en doeltreffendheid. In al onze opleidingen zijn wij permanent op zoek naar nieuwe en efficiënte technieken. Meer dan 10.000 tevreden klanten over 20 jaar zeggen genoeg. Vele Nederlanders komen in Vlaanderen zoeken wat bij hen niet te vinden is. De naambekendheid is dan ook een waarborg voor kwaliteit waar wij zorg voor dragen.

In het kader van bijscholingen kan het natuurlijk in sommige sectoren een absolute meerwaarde zijn een extra opleiding gevolgd te hebben. De werkgever of je klant als zelfstandige is eigenlijk de enige die de waarde van je diploma bepaalt.

Belangrijk is je kennis en kunde en je netwerk. Twee pijlers waar Open Mind voluit op inzet.

Je mag wel het gepatenteerde label “Certified Integrale Coach” gebruiken als je één van de drie PRO blokken van de Integrale Coach opleiding gevolgd hebt. Je komt dan ook in aanmerking voor vermelding op onze integrale Coach website.

Serge Van Gampelaere

Serge Van Gampelaere

Trainer | Coach | Zaakvoerder Open Mind

Ervaring: 15 jaar zaakvoerder Alarmbedrijg AGB, 20 jaar zaakvoerder Open Mind

Specialiteit: begeleiding van kaderfuncties en zelfstandigen

Jeroen Van WIjngaarden

Jeroen Van WIjngaarden

Trainer | Coach

Ervaring: Jeroen is reeds meer dan 10 jaar zelfstandig trainer voor Boertien Vergouwen Overduin

Specialiteit: leiderschapstrajecten in defentie, zorgsector en industrie

Maika D’Hoker

Maika D’Hoker

Bedrijfspsycholoog | trainer

Ervaring: Maika heeft als leidinggevende in de HR afdeling van een grote bank gewerkt voor het begeleiden van kantoren.
Specialiteit: zij werkt graag met high potentials die zij coacht naar leiderschapsposities.

De getuigenissen komen van de evaluatieformulieren van de deelnemers aan de opleiding. Ze scrollen automatisch door.

Wil je ze rustig lezen, ga dan met de muis over een getuigenis. De namen zijn om privacy redenen afgekort.

Vernieuwend

Hele heldere uiteenzetting van hoe verschillende leiderschapsdilemma's bij de bron aan te pakken. De geboden structuur maakt dat aanpak ook beklijft.

23 april 2018

Praktisch en leerzaam

De opleiding is zeer praktisch en wordt gegeven door personen welke zelf door "schade & schande" veel ervaring hebben opgedaan met betrekking tot organisaties/bedrijven.

23 april 2018

Complete opleiding

Verhelderende opleiding! Het geeft een duidelijke blik op het leiderschap dat je zelf neerzet even als leiderschap dat je als team neerzet.

23 april 2018

Interactief – helder

Systemisch leiderschap geeft een overkoepelende en geïntegreerde kijk op leiderschap, gebouwd op een duidelijk kader van 6 leiderscapaciteiten en 5 wetmatigheden.

23 april 2018

Raak en volledig

Integraal leiderschap laat je ervaren en begrijpen dat het bij leiderschap niet gaat over recht-toe, recht-aan vaardigheden, maar over de natuurlijke wetten en wat je als leider te doen hebt om die rol te verdienen.

3 januari 2019

Eenvoudig en bruikbaar

Deze opleiding is zeker aan te raden voor mensen met ruime ervaring binnen het leiding geven en is een echte eye-opener.

3 januari 2019

Integrale opleiding

Deze opleiding is zeer boeiend en zeer praktisch gericht waardoor deze veel impact heeft. De lessen zijn intensief, uit de comfortzone, maar zijn alle moeite waard!

3 januari 2019

To-the-point

De sterkte van deze opleiding is dat je jouw eigen cocnrete pijnpunten als leider ontdekt om er vervolgens direct mee aan de slag te kunnen gaan. Het geeft een duidelijk inzicht in het menselijke in de bedrijfscontext.

3 januari 2019

Wat nog

Wij zorgen voor een optimale leeromgeving

De aanpak in Open Mind is toch wel verschillend van wat gangbaar is. Wij houden er namelijk van dat eenieder die een opleiding volgt, zich comfortabel voelt. Onze volledige accommodatie is er dan ook op voorzien dat je je helemaal thuis kan voelen. Dit is namelijk de manier waarop, je authentiek jezelf kan zijn en je het lesmateriaal best integreert.

Kom in gemakkelijke kledij en breng gerust je sokken of sloffen mee! In onze 3 lesruimtes is alles aanwezig wat je nodig kan hebben.

Wij hebben gemakkelijke stoelen, prima verwarming/airco, verlichting, audio en multimedia.

Maar wij hebben voor jou ook mapjes, stylo’s, dekentjes en voetbankjes ter beschikking.

Hoe minder irritaties je hebt aan je omgeving, hoe meer aandacht je beschikbaar hebt om te leren. Kortom, je hoeft niets mee te brengen.

Tijdens de pauzes kan je bovendien in onze afzonderlijke bar-ruimte : genieten in de zetel, aan de toog hangen, aan tafel zitten of kan je een luchtje scheppen in de tuin.

Je kan je gans de dag zelf bedienen aan onze espressomachines, gevuld met top kwaliteit bonen van fleur-de-cafe.

Heb je zin in een theetje, dan kan je steeds kiezen uit meer dan 30 soorten thee. Voor de kleine honger tussendoor is er peperkoek en fruit.

HSP-proof

Open Mind is reeds 20 jaar met HSP bezig en dat wil zeggen dat onze ruimtes helemaal aangepast zijn voor Hoog Sensitieve Personen. Enkele punten waar wij op letten:

 • geen flikkerende TL lichten maar veel daglicht en dimbare halogeenverlichting
 • geen storende achtergrondgeluiden van buitenaf, dimmers, frigo’s, apparaten, piepende of krakende stoelen, andere zalen…
 • fluisterstille beamer, ruisvrije stereo, geurvrije stiften…
 • geen onnodige prikkels maar een eenvoudig rustig interieur
 • dagelijks gepoetste en verluchtte ruimtes
 • levende planten en verse bloemen in de ruimtes
 • verse maaltijden, geen diepvries, geen smaakversterkers, geen blikken
 • toegang tot de tuin en binnentuin als het weer het toelaat
 • pauzes in een afzonderlijke ruimte, niet in de lesruimte
 • afzonderlijke plek voor rokers

Onze maaltijden

Bij elke dagworkshop is een lekker lichte maaltijd voorzien. De maaltijden worden door onze huiskok vers klaargemaakt. Ze zijn afwisselend met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch en steeds met veel verse groenten en verse kruiden. Meestal een soep of voorgerecht en een hoofdgerecht.

Ben je allergisch aan bepaalde ingrediënten, dan kan je steeds aan de kok vragen wat je kan eten en wat niet.

Afzonderlijk voor jou koken is helaas niet mogelijk. Bij heel specifieke dieet, breng je best zelf je maaltijd mee.

Leerplatform

Online syllabus

Naast het volgen van de workshop is er aan elke opleiding ook een digitaal luik. Via ons leerplatform krijg je toegang tot de digitale versie van je opleiding.

Volg je meerdere opleidingen, dan komt al je materiaal netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Wij hechten veel belang aan de privacy van de mensen en hebben daarom het platform afgeschermd van het internet en in eigen beheer uitgebouwd.

De toegang is onbeperkt in de tijd. Na de opleiding kan je eenvoudig op topic gaan zoeken wat je nodig hebt voor een latere sessie of training. Komt van een bepaald onderdeel van de opleiding een betere versie of een aanvulling online, dan krijg jij automatisch toegang tot de meest recente versie.

Online groepsforum

Toegang tot je lesgroep met de mogelijkheid medecursisten te contacteren via het forum, documenten te up- en downloaden, toegang tot de slides van jouw opleidingsgroep.

In deze groep komen extra documenten, literatuurtips, powerpoints, certificatieproeven en zelfs video’s ter ondersteuning van de opleiding.

Online Basis Integrale Coach opleiding

Bij het volgen van deze opleiding krijg je gratis toegang tot de online versie van integrale coach basis.

Ter ondersteuning van je algemene vaardigheden die je nodig hebt als je omgaat met mensen kan je deze basis coachopleiding online volgen.

Toekomstige Startdata van Zakelijke opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

[add_eventon_el cal_id=”1″ event_type=”86″ accord=”yes” number_of_months=”24″ event_count=”6″ pec=”cd” ux_val=”4″  tiles=”yes” ]

Toekomstige Startdata van Integrale Coach Opleidingen

info over de data van de lopende opleiding vind je op onze agenda

[add_eventon_el cal_id=”1″ event_type=”42″ accord=”yes” number_of_months=”24″ event_count=”6″ pec=”cd” ux_val=”4″  tiles=”yes” ]

X